Disable Preloader

Odjeli


Središnja knjižnica za češku manjinu u RH osnovana je 1991. godine. Djelatnost knjižnice je od nacionalne važnosti i značaja. Njeni temeljni poslovi i programi ostvaruju se u skladu s osnovnim načelima IFLA-inog Manifesta za multikulturalne knjižnice. Glavni cilj Knjižnice je pružiti osnovne knjižnične usluge i provoditi različite aktivnosti na češkom jeziku za sve korisnike u smislu promicanja interkulturnog dijaloga i kulturne različitosti.

Uz osnovne aktivnosti kao što su nabava, obrada, posudba te međuknjižnična posudba svim knjižnicama na području Hrvatske, Knjižnica surađuje s institucijama, školama, udrugama te daje stručnu savjetodavnu pomoć knjižnicama udruga čeških beseda.

Središnja knjižnica za češku manjinu organizira raznovrsne edukativne radionice, predavanja, izložbe i druge aktivnosti kulturnog sadržaja za korisnike svih uzrasta. Posebna se pozornost posvećuje najmlađim korisnicima predškolske i školske dobi u promicanju čitanja.

Kontinuirano se provodi besplatan tečaj češkog jezika za članove Knjižnice (informirati se možete na dolje navedene kontakte).

Ukupan fond na češkom jeziku broji 5. 717 svezaka iz svih područja ljudskog znanja. Osim knjiga može se posuditi AV građa na češkom jeziku. Cjelokupni fond je računalno obrađen i dostupan je za pretraživanje korisnicima na mrežnim stranicama Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar.

scroll to top