Daruvarsko kulturno ljeto u organizaciji Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar, Turističke zajednice Daruvar-Papuk i Grada Daruvara te sponzora Daruvarskih toplica doživjelo je svoju premijeru u ljeto 2014. godine pod geslom Reci DA kulturi, reci DA sebi!

koncert

 

Program 3. po redu Daruvarskog kulturnog ljeta uključivao je 19 aktivnosti koje je provelo čak 36 izvođača, mahom s daruvarskog područja i okolice. Ovogodišnji program baziran je na radionicama – od edukativnih radionica (likovna radionica: Ana Boroš, Romana Kovačić, Danijela Marić; glazbena radionica: Spomenka Bogeljić te radionica na engleskom jeziku: Draženka Kešić) preko kreativnih radionica izrade raznoraznih ukrasnih predmeta i nakita od ekološkog materijala (u provedbi čeških beseda Gornji Daruvar i Lipovec, sugrađanki Danijele Ljutak Jureković i Melanie Krušinski te udruge Ždralice) do upoznavanja s kulturnom baštinom grada kroz turistički obilazak Rimske park šume kroz koju nas je proveo Boris Varat, profesor geografije). Također priređene su i dvije ulične predstave za djecu: mađioničar Vladimir Štimac i cirkuski performer Aleksandar Đikić. Što se kazališnog repertoara tiče, na rasporedu je bila jedna vrlo zanimljiva predstava za djecu Teatra Poco Loco iz Zagreba. Po prvi put na Daruvarskom kulturnom ljetu priredili smo promociju Knjiga Miljenka Jergovića, a dijalog s njim vodio je Seid Serdarević u ime izdavačke kuće Fraktura.

Ni ove godine nismo propustili svojim sugrađanima i gostima prirediti ljetno kino za koje se traži mjesto više. Na ljetnom kinu gledatelji su mogli vidjeti dva filma: Gospođa Bovary i Brđani.

Daruvarsko kulturno ljeto završili smo koncertom Najljepših glasova Hrvatske (kandidata iz The voice). Naime, zahvaljujući našemu sugrađaninu Dini Puriću u goste su nam došli Mahir Kapetanović Maki, Egon Marić, Bruna Oberan, Iva Gortan, Elena Stella, Antonela Đinđić, Andrea Mihal i Alen Đuras.

 

Organizatori manifestacije bili su Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar i Turistička zajednica Daruvar – Papuk.

 

Donatori ovogodišnjeg Daruvarskog kulturnog ljeta bili su Daruvarske toplice, Grad Daruvar, Pučko otvoreno učilište i Zdravljak “Orijent”. Manifestaciju su financijski podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Poljodar tim d.o.o. i Erste i Steiermarkische bank d.d.

 

Ulaz na sve programe bio je besplatan, a programi su se održavali u Julijevom parku (vlasnik: Daruvarske toplice), središnjem gradskom trgu (Trg kralja Tomislava) te Pučkoj knjižnica i čitaonica Daruvar.